Rozhodla som sa zostaviť top päťku filmov, ktoré nenesú len oddychovú funkciu. Pri mnohých sa zasmejete, alebo aspoň pousmejete nad vývojom situácie. Kvalitný film nemusí byť nutne o závislostiach a tragédiách ľudského bytia, aj keď dráma "Requiem for a dream" práve taká je. Občas však stačí nájsť kúzelnejší pohľad na reálny svet ako vo "Veľkej rybe", alebo konečne nájsť zmysel pre čierny humor, ako hlavní protagonisti filmu "Nedotknuteľní".


1. Requiem for a dream (Rekviem za sen)



Myšlienka: Nie je všetko zlato, čo sa blyští.

Film z roku 2000 je adaptáciou rovnomennej knihy Herberta Selbyho Juniora. Rozpráva príbeh o štyroch drogovo závislých ľuďoch, ktorí len hľadali lásku, uznanie a životné šťastie. Režisér filmu Darren Aronofsky požiadal Jareda Leto a Jennifer Connellyovú, aby sa 30 dní vyhýbali sexu a cukru, z dôvodu lepšieho porozumenia veľkej žiadostivosti po droge.

2. Veľká ryba (Big Fish)



Myšlienka: Život je natoľko kúzelný, nakoľko si ho kúzelným urobíme


Film z roku 2004 je opäť knižnou adaptáciou, tentokrát románu od Daniela Wallace. Hlavným hrdinom je Edward Bloom (Albert Finney), ktorý svojmu synovi odmalička rozprával fantastické príbehy. Tesne pred svojou smrťou mu ich rozpráva znova, ale syn mu už neverí, pretože znejú príliš fantasticky. Prosí otca, aby si prestal vymýšľať, ten však trvá na pravdivosti svojho príbehu. Jeho mladšiu verziu si zahral Ewan Mc Gregor. Málokto vie, že aj za týmto filmom stojí génius Tim Burton. Dovolím si povedať, že nikto iný by sa tejto úlohy nezhostil lepšie. 


3. Forrest Gump 



Myšlienka: Život je ako bonboniéra, nikdy nevieš čo ochutnáš


Je to snáď film filmov, mnohokrát ocenený s veľmi pozitívnou kritikou. Priznám sa, že kým som ho celý nevidela, nechápala som, prečo je tak výnimočný. V mnohom sa podobá na Burtonovu "Veľkú rybu". Aj tu vidíme život jednoduchého človeka podaný čarovným spôsobom, s nadhľadom a láskavým humorom. Samotný Tom Hanks stvárňuje "podivínov" pomerne dosť často, táto úloha sa však považuje za jednu z najlepších. Opäť ide o knižnú adaptáciu románu Winstona Grooma. Film tento rok oslávi už dvadsiate výročie premiéry, ale popularitu stále nestráca. Režisér Robert Zemericks môže byť na svoje dielo pyšný. 


4. Intouchables (Nedotknuteľní)


Myšlienka: Kľúčom ku šťastiu je nebrať sa príliš vážne 


Film z roku 2011 od francúzskych režisérov Oliviera Nakache-a a Érica Toledana vyvolal búrlivú reakciu. Zobrazuje príbeh ochrnutého aristokrata Philippa (Francois Cluzet), ktorý sa rozhodne dať prácu asistenta černochovi z predmestia (Omar Sy). Vytvára sa medzi nimi jedinečné puto plné toho najtrpkejšieho humoru. Je to na divákovi, či je preňho prijateľné zniesť 112 minút absolútne netradičnej komédie, ktorá sa nebojí vysmievať ani z hendikepovaného človeka. Za seba môžem povedať, že som sa už dlho tak nenasmiala :) . 


5. Inception (Počiatok)


Myšlienka: Snívanie je krásna vec, kým nezačne nahrádzať realitu 


Americká sci-fi akčná, až psychologická dráma sa upriamuje na Doma Cobba, "extraktora", človeka, ktorý vniká do snov ostatných ľudí, aby dosiahol informáciu, ktorá je inak nedostupná. Jeho schopnosti ho stáli jeho rodinu a národnosť, ale je mu sľúbené vykúpenie a nadobudnutie jeho starého života, keď sa Cobb a jeho tím špecialistov nechá zlákať na špeciálnu úlohu: zasadiť myšlienku do podvedomia určitej osoby. Tento proces zasadenia myšlienky, známy ako „počiatok“, je Cobbovi menej známy a oveľa náročnejší ako jeho obvyklá „extrakcia“. Film zaujme aj hviezdnym obsadením. Režisérom a producentom Christopherom Nolanom sa nechali zlákať hviezdy ako Leonardo DiCaprio, Ken Watanabe, Joseph-Gordon Lewitt, Marion Cottillardová a ďalší. Toto rozhodne nie je oddychovka, na sledovanie pointy a všetkých dejových súvislostí je nutné dávať dobrý pozor. Je však natoľko výnimočný, že sa ho oplatí vidieť.